CZ ‘steekt nek uit’ met contract apotheek Asten

Onderstaand artikel is geschreven en gepubliceerd door het Eindhovens Dagblad.

De bijzondere manier waarop in Asten huisartsen, apotheek, thuiszorg en andere zorgaanbieders samenwerken heeft een flinke steun in de rug gekregen van zorgverzekeraar CZ. Die sluit met apotheek Alphega als eerste in Nederland een meerjarencontract vanwege de ‘uitmuntende farmaceutische patiëntenzorg’. Apotheker Gertjan Hooijman is blij met deze erkenning. Hij ziet het als beloning voor de samenwerking tussen de zorgverleners die is gericht op verbetering van kwaliteit in plaats van een zo hoog mogelijke omzet: ,,Daarmee lopen we voorop in Nederland. Met dit besluit durft CZ zijn nek uit te steken.”

Serge van Dijk, zorginkoper farmacie van CZ, roemt de werkwijze van de apotheek: ,,Patiënten ontvangen in elke levensfase de extra intensieve zorg die ze nodig hebben. Daarnaast is de zorgverlening doelmatig, wat ten goede komt aan de betaalbaarheid van de zorg. Daarvoor verdient deze apotheek waardering en die krijgen ze in de vorm van dit speciale contract.”

Discussie

Daarmee  doelt Van Dijk op de discussie die de gemeente Asten voert met het ministerie van volksgezondheid. Juist omdat de zorgverleners zich vooral richten op kwaliteit, is de consumptie van medicijnen en zorggebruik van Astenaren lager dan gemiddeld. Gevolg is dat de gemeente structureel minder geld krijgt van het Rijk voor de taken die de gemeente uitvoert op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Begin februari gaat een delegatie naar Den Haag voor opnieuw een overleg met het ministerie over deze kwestie. Hooijman denkt dat de erkenning van CZ in deze discussie een rol gaat spelen. ,,Wat we allemaal willen is zorg van goede kwaliteit tegen een redelijke prijs. Maar het is in Nederland zo gegroeid dat je betaalt voor kwantiteit.”

Opsteker

De Astense wethouder Janine Spoor (Leefbaar Asten, Wmo) ziet in het contract ‘de eerste erkenning voor het Astense model van een grote zorgverzekeraar. ,,Dit is een ontzettend mooie opsteker. Daar ben ik hartstikke blij mee”, zegt zij. ,,Hooijman mag hier terecht trots op zijn.” Zij heeft hem gevraagd om mee te gaan naar Den Haag en hij heeft dat toegezegd.

Ondanks de waardering wil Hooijman wel een kritisch punt maken over het beleid van zorgverzekeraars om alleen het goedkoopste geneesmiddel in zijn soort te vergoeden. Daardoor krijgen patiënten die langer een geneesmiddel gebruiken soms een ander merk pillen mee. Dat leidt vaak tot onbegrip en discussies aan de balie. ,,Mijn droom is dat de patiënten dezelfde doosjes van hetzelfde merk over een langere periode kunnen krijgen.”

Prettig

Dat vinden ook de klanten. ,,Ik vind deze apotheek prettig, maar ik heb een probleem met dit beleid van de verzekeraars”, zegt een oudere heer. Een andere klant volgt de discussie over de ‘Astense’ zorg en de gevolgen voor de Wmo ‘op de voet’. Hij hoopt dat de erkenning van CZ een rol kan spelen in het oplossen van dit probleem.

Voor de vijftien medewerkers van de apotheek was er gisteren nog geen taart, maar dat komt snel goed, belooft Hooijman.