VZVZ lanceert webpagina Volgjezorg.nl

Om patiënten meer regie over hun eigen gezondheid te geven, is de website volgjezorg.nl vanmiddag gelanceerd. De website is bedoeld voor mensen die toestemming hebben gegeven voor de uitwisseling van hun medisch dossier via het Landelijk Schakelpunt. Patiënten kunnen via de site bijhouden wat er met hun gegevens gebeurt.

Via het online dossier kunnen patiënten toestemming geven voor het delen van hun medische dossier en deze beheren. Volgens initiatiefnemer VZVZ is de lancering van de site van belang voor de transparantie en de relatie tussen de patiënt en zorginstellingen. Marc van Aart, directeur Markt en Klant bij VZVZ, vindt het belangrijk dat  patiënten inzicht krijgen in het gebruik van hun medische gegevens. Zo kunnen zij zien welke zorgverlener een kijkje in het dossier heeft genomen, wanneer dit heeft plaatsgevonden en welke gegevens er bekeken zijn.

VZVZ is beheerder van het Landelijk Schakelpunt, waar inmiddels 12 miljoen Nederlandse patiëntgegevens door zorgprofessionals op gedeeld worden. Voor de lancering van volgjezorg.nl bezochten patiënten en zorgverleners de algemene website van de stichting. Met de oprichting van de nieuwe website is er een tweedeling gemaakt. Patiënten kunnen voor hun gegevens terecht op de nieuwe website, terwijl de heringerichte site van VZVZ nu uitsluitend voor zorgmedewerkers en ICT-professionals is bedoeld.

Dit artikel verscheen eerder op Zorgvisie.nl.