NTA 7516 ‘Veilige e-mail in de zorg’ goedgekeurd voor publicatie

Op 22 maart heeft de werkgroep, met een brede vertegenwoordiging van stakeholders bestaande uit zorgaanbieders, leveranciers en de Patiënt Federatie, de concept NTA 7516 ‘Eisen voor veilige e-mail & chatapplicaties’ goedgekeurd voor publicatie. NTA staat voor Nederlands Technische Afspraak. RZCC maakt onderdeel uit van deze werkgroep. De laatste redactionele verbeteringen worden nu verwerkt. De publicatie vindt plaats in mei dit jaar.

NTA 7516 stelt functionele (dus geen technische) eisen aan het gebruik van e-mail en chatapplicaties door zorginstellingen en andere organisaties die daarmee persoonlijke gezondheidsinformatie willen uitwisselen. De NTA formuleert dus de eisen die het mailen en chatten van medische gegevens ‘veilig’ maken. Ook regelt NTA 7516 dat er tussen de verschillende oplossingen onderling kan worden uitgewisseld.

Middels een intentieverklaring heeft een groep van leveranciers zich ook verbonden aan de inhoud van de norm en een actieve inzet bij de realisatie ervan in de praktijk. Het uiteindelijke doel is dat e-mail en chatapplicaties als een veilige vorm van uitwisseling van persoonlijke gezondheidsinformatie kunnen worden gebruikt.

NTA 7516 vormt daarmee een aanvulling op NEN 7510, NEN 7512 en NEN 7513, die voor het verwerken van persoonlijke gezondheidsinformatie al in brede zin gelden.

Voor vragen en/of meer informatie, zie www.nen.nl/NTA7516 of per e-mail: zw@nen.nl