De Regt en RZCC zetten medewerkers en vrijwilligers in het zonnetje

In februari deden we een oproep aan onze participanten: we zetten ons graag eens op een andere manier in voor jouw organisatie, wie heeft er een klus of activiteit voor ons? Locatie De Regt van De Zorgboog in Beek en Donk reageerde als eerste. Of we wilden helpen de medewerkers en vrijwilligers van deze locatie in het zonnetje te zetten door voor ze te koken. Op die vraag zeiden we natuurlijk volmondig ja.

Op woensdagochtend 29 mei waren we met het voltallige team van RZCC in Beek en Donk. Irene Janssen, vrijwilligerscoördinator bij De Regt, Krista Werker van Stichting Miep en stagiair Teun stonden ons al op te wachten. Enthousiast vertelden ze ons over de locatie, de mensen die er wonen, de moestuin (liefkozend moestoon genoemd, naar vrijwilliger en moestuinbeheerder Toon), het Tiny Restaurant en vooral over hun ideeën om oud en jong te verbinden en samen te laten genieten.

Midden in de wijk
De Regt is een wooncomplex midden in een wijk van Beek en Donk. Er wonen mensen die zorg nodig hebben, zoals mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking, maar ook senioren die nog fit zijn, maar in de toekomst indien nodig bij De Regt zorg kunnen inkopen.

Moestoon
Elke week komen er kinderen van ’t Otterke, de naastgelegen basisschool, koken met de senioren. “Iedereen mag een recept inleveren”, vertelt Irene. “Wel voorzien van een persoonlijk verhaal. Dat zorgt voor verbinding en herkenning.” Dit is één van de kookinitiatieven die plaatsvinden in het Tiny Restaurant dat in de tuin van De Regt staat. Direct naast de moestuin, die door Krista ‘de spiegel van Laarbeek’ genoemd wordt. “Wat in de moestuin verbouwd wordt, is representatief voor wat de boeren in de regio verbouwen”, vertelt ze. “Dit is ook een mooi voorbeeld van een samenwerking die voor verbinding zorgt en het is de bedoeling dat er steeds meer initiatieven in het Tiny Restaurant gaan plaatsvinden.”

Hapjes en gesprekjes

Na een rondleiding is het voor ons tijd om de handen uit de mouwen te steken. In duo’s gaan we aan de slag met het bereiden van verschillende hapjes, zoals appelflapjes, wraps, prei- en kipsalade en smoothies. We staan op verschillende plekken in de Gasterij, het samenkomstgedeelte van De Regt. Bewoners, vrijwilligers en medewerkers komen – gedreven door de geur – al snel een kijkje nemen en dat levert gezellige gesprekken op.

Toen de genodigden van al dat lekkers aan het genieten waren, konden wij nog even doorpraten met Irene, Krista, Teun en andere medewerkers. We werken nauw samen met De Zorgboog, bestuurder Coby Nogarede is zelfs de voorzitter van onze Participantenraad. Maar het was erg bijzonder, leuk en leerzaam om eens op een andere manier met elkaar kennis te maken. Irene, Krista en Teun: bedankt voor de leuke klus en de goede organisatie.

Nieuwe klus
Wij zijn benieuwd welke participant nu al een klus voor ons heeft voor volgend jaar mei/juni!

Recept van RZCC
Eén van de recepten die we gemaakt hebben, is door RZCC aangeleverd. Ben je benieuwd naar ons recept? Klik dan hier.

De Regt-RZCC